Majstorstva Bosonogih

Bosonogi, stranica Ponosa!

Ovu stranicu ponosito krase imena Bosonogih koji su postali majstori ili se dokazali u pojedinim kategorijama. Ako je ime Bosonogog pored sebe ima 🔝 to znači da je on majstor od majstora u pojedinoj kategoriji. 

Ovaj popis vodi se za generacije Bosonogih od 2023 godine pa nadalje.

Zvanja Bosonogih

Kandidat za instruktora

Bosonogi predložen za Instruktorsku Školu. (nakon min. 6. mjeseci iskustva Bosonogih). Svi instruktori nakon prijedloga Risa moraju se složiti s odabirom kandidata.

Instruktor

Bosonogi koji je prošao selekciju i položio za instruktora. Bodovi prikupljeni radi polaganja za višeg instruktora putem aktivnosti specijalizacije van Bosonogih. (potrebno je 100 bodova)

Viši instruktor

Bosonogi koji je prošao selekciju i položio za višeg instruktora. Svi viši instruktori nakon prijedloga Risa moraju se složiti s odabirom kandidata.

Majstorstva Bosonogih

Majstor preživljavanja

Jedno od najviših priznanja, dokazao se kao majstor nad majstorima u preživljavanju. Svi Bosonogi moraju se složiti sa odabirom majstorom preživljavanja.

Majstor opremE

Bosonogi koji nosi adekvatni i minimalnu opremu, te zna njome rukovati.

Majstor vatre

Bosonogi koji je u stanju zapaliti vatru ispod 3 min., bilo gdje i bilo kad.

Majstor prirode

Majstor  orijentacije, skrivanja i pronalasku u prirodi

Majstor alata

Majstor u korištenju noža, sjekire, pile i drugih alata u preživljavanju i boravku u prirodi

Majstor mraka

Majstor boravka, kretanja i snalaženja u kompletnom mraku.

Majstor Mora

Bosonogi koji je pokrenuo, organizirao i realizirao projekt zaštite prirode

Izuzetni Prijatelj

Jedno od najviših priznanja, Bosonogi koji se dokazao kao izuzetni prijatelj te se redovito brine o slabijima od sebe. Svi Bosonogi moraju se složiti sa odabirom izuzetnog prijatelja.

Izuzetno sposoban

Priznanje za sve druge izuzetne sposobnosti poput majstor hammocka, plivanja i drugo

RAzna priznanja Bosonogih

Zaštitnik prirode

Jedno od najviših priznanja koje dobiva Bosonogi koji je pokrenuo, organizirao i realizirao projekt zaštite prirode. Svi Bosonogi moraju se složiti s odabirom zaštitnika prirode.

Škola Noža

Bosonogi koji je uspiješno zxavršio Školu osposobljavanja za nož

Priznjanje odanosti

Bosonogi koji je u  Bosonogima više od 5 godina zaredom

Sramota Bosonogih

⚠ Napomena Na svim aktivnostima Bosonogih strogo su zabranjeni vrijeđanje, omalovažavanje, agresija, konzumacija opijata, nikotina i zabranjenih rekvizita, kao i bilo koje drugo ponašanje koje nije primjereno za dobnu skupinu. Ova pravila su nepopustljiva, a kršenje istih može rezultirati udaljenjem sa svih aktivnosti Bosonogih. Članovi Bosonogih, poznati kao "braća iz šume", pridržavaju se čvrstog moralnog i etičkog kodeksa, te pravila timskog rada i ponašanja koja su obvezna za sve. Svako neprimjereno ponašanje može rezultirati privremenim isključenjem od mjesec dana ili čak trajnim udaljenjem iz Bosonogih. Biti dio ove grupe nosi sa sobom veliku čast i odgovornost, te se očekuje apsolutno poštivanje pravila i vrijednosti koje Bosonogi promiču.

Ugriz

Upozorenje Bosonogom od Bosonogog na neprihvatljivo ponašanje.

Kandža

Upozorenje Bosonogom na neprimjereno ponašanje  i/ili  puštanje smeća u prirodi. 3 kandže uvjetuju Rez.

Rez

 Preskakanje treninga u trajanju od mjesec dana. Rez se može dobiti zbog 3 kandže ili radi kršenja kodeksa Bosonogih.

jesTE li znaLI da su bosonogi najsposobnija djeca i mladi na ovom djelu svijeta?

Bosonogi su u stanju zapaliti vatru bilo gdje i s bilo čim u manje od 3 min. Oni su u stanju preplivati s kompletnom opremom na pusti otok i tamo boraviti bez hrane. Oni mogu samo u jednoj noći prijeći više od 50km terena, prespavati u improviziranom skloništu te pronaći hranu i vodu za piće. Svakog od njih nije strah da sam boravi u kompletnom mraku, duboko u bunkeru ispod zemlje i to više sati ili da isto toliko pluta u moru. Mi poznajemo samo jednu ocjenu, a to je 5+.