Stranica ponosa

Jer mi smo Bosonogi!

Do sada su Bosonogi realizirali mnoštvo projekata, ekoloških akcija, edukacija o i u prirodi, a mnogi od njih su bile popraćeni i televizijom. Pred Bosonogima bi se zasigurno i mnogi odrasli mogli posramiti, a djeca i mladi trebali bi uzeti primjera. U nastavku su samo neke od akcija Bosonogih...

Spašavanje prirode od eko-hulja

Na Valovinama su Bosonogi u suradnji s roditeljima realizirali i uspješno odradili više akcija sanacije prirodnog okoliša, tj. čišćenja tragova eko-hulja. Tužno je što tu lokaciju neki zli odrasli trajno oteli, te unakazili uvalu postavljajući ruglo od ski-lifta, isključivo radi vlastita profita. Također, bilo je pokušaja istog i s Golubovim stijenama, ali su se tada Bosonogi i njihovi roditelji pobunili i zaustavili trajnu devastaciju tog Pulskog dragulja. 

Pulicija, Ekološka akcija

Bosonogi su aktivno sudjelovali u organizaciji i realizaciji velike ekološke akcije na obali grada Pula, gdje su očistili potez obale i šumice od samog Muzila do Mornara (5 kilometara obale!) te prikupili više kontejnera raznolikog smeća. Akcija je bila održana bez obzira na pljusak, u našem pustolovnom duhu!

Park prirode "Bosonogi"

Bosonogi su više puta sanirali Golubove stijene od mnoštvo smeća zbog divljeg kampiranja, partijanja i drugih neprimjerenih aktivnosti. Redovito podrezuju polomljene grane nastale zbog nemarnosti turista, nepogoda i drugih uzroka duž cijelog područja šumice Golubovih. Ovog puta Bosonogi su postavili table "Park Prirode" s nadom da će se nemar smanjiti. Ovaj gest je upućen svim eko-huljama koje na toj lokaciji redovito prljaju i uništavaju, s ciljem osvještavanja o važnosti očuvanja ovog dragulja Pule.

Hitne akcije spašavanja prirode

Jednom prilikom, Bosonogi su imali hitnu intervenciju spašavanja prirode u Pazinu. Čuli su da jedna osoba, koju su nazvali ekološkom huljom, ima plan pregraditi rijeku kako bi promijenila tok vode na slapu Zarečki Krov zbog potreba snimanja Big Brothera. Hitno su krenuli za Pazin, pronašli dotičnu osobu, pozvali je na sastanak, a ona im je obećala sa suzama u očima da se to više nikada neće dogoditi.

Naš otok, Prirodni rezervat

Bosonogi su tijekom velike akcije čišćenja pustog otoka Fraškerića (poznatog i kao Čoporić) više puta uklonili mnoštvo smeća. Redovito čiste i održavaju taj otok, jer je to za njih drugi dom. Jeste li znali da su taj otok i otok preko puta prodani od jedne obitelji iz Banjola bogatom Rusu za samo 1000000$ a sada su u vlasništvu jednog srpskog bogatuna? Odrasli, sramite se!


Prvaci u čišćenju smeća (ne u nogometu)

Bosonogi vrlo rado sudjeluju i u drugim ekološkim akcijama. Jednom prilikom su sudjelovali u utrkivanju u čišćenju smeća „DIGNANO RUN – ŠPORKICA VAN“ u okolici grada Vodnjana, te su u njihovom velikom stilu osvojili sve prve medalje. Ipak, mi smo Bosonogi - oni koji obožavaju prirodu, a preziru smeće i ekološke hulje.

Predavanja u prirodi o prirodi

Bosonogi često organiziraju aktivnosti za svu djecu grada Pule kako bi ih upoznali s važnošću prirode, timskim radom i pustolovnim duhom. Tijekom proslave Dana planeta Zemlje, Bosonogi su organizirali besplatnu radionicu koja je trajala pola dana za sve osvještene klince grada Pule. Nažalost bilo nas je malo, ali svi ogromna srca!

spašavanje zadnje oaze Istre

Bosonogi su jednom prilikom poslali i poruku predsjednici Republike Hrvatske, ali nikada nisu dobili odgovora. U predivnom kanjonu u okolici Pazina, Grdoselski potok odrasli su odlučili prikopčati kanalizaciju iz svih okolnih sela, trajno devastirajući to područje. Tog puta Bosonogi su se oprostili od svog potoka. Jeste li znali da se taj potok ulijeva u jezero Butoniglu, vodu koju pijemo? Sramite se, svi vi veliki!

slušajte glas djece!

Bosonogi su bili na javnoj tribini grada Pule u vezi planirane devastacije zadnje zelene oaze Lungomare, te su izrazili svoju snažnu želju da im se sačuva njihova šuma. Međutim, odrasli, tj. gradski oci nisu uvažili njihov glas što je izazvalo zvižduke stotina ljudi na tribinama. Poruka Bosonogih svima bila je "Ne dirajte šumu nama djeci!"

Predavanje po školama

Bosonogi često sudjeluju u edukaciji djece u Školama diljem grada Pule o važnosti prirode i boravka u njoj. Tijekom svojih predavanja i prezentacija, Bosonogi često privuku nove kandidate u ovu jedinstvenu Školu prirode a njihova predavanja i prepričavanja pustolovina slušaju bez daha svi školarci.

Briga o nemoćnima

Bosonogi ne brinu samo o prirodi već i o nemoćnima. Tijekom jedne naše akcije "Heroji preživljavanja" odlučili smo ukazati vršnjacima na naše heroje iz sijene. Te godine mi nismo dobiti poklone za Božić, već smo novac za iste uručili starijim sugrađanima koji krpaju kraj s krajem zbog malenih penzija. Bili smo izuzetno ponosni, a ponajviše sretni kad bi zauzvrat dobili ogroman osmijeh od naše none ili nonića.

Jeste li znali da su Bosonogi super čuvari prirode?

Bosonogi ne samo da daju zakletvu prirodi da će je čuvati, već to zaista i u zbilji redovito čine. Dosad su Bosonogi uspješno realizirali mnoštvo ekoloških akcija očuvanja i sanacije prirode. Čak i u slobodno vrijeme oni rade na ostvarivanju projekata, jer jedno od najvećih priznanja koje Bosonogi mogu dobiti je upravo "Čuvar prirode". Oni hodaju bosi kad to mogu, brižljivo brišu tragove iza sebe, ne režu zeleno, ubiru samo ono što im je potrebno za hranu, ne ostavljajući traga svog boravka u prirodi. Često (prečesto) čiste tuđe smeće, jer znaju da je priroda njihov drugi dom.